“Intervisie is een leermethode waarbij de praktijk van de deelnemers in combinatie met een persoonlijke leervraag centraal staat. Door de leervraag in een veilige en vertrouwelijke setting voor te leggen aan mededeelnemers leren zowel de inbrenger als het team van en met elkaar. De kunst van intervisie zit hem in het bevragen van de inbrenger zonder oplossingen aan te dragen, eigen ervaringen te betrekken of af te drijven van de leervraag. Het primaire doel is de leervraag van de inbrenger daarna komt het leerproces van de deelnemers over de inhoud én over de manier waarop het onderwerp bevraagd en besproken wordt.” Zo omschrijft Margo, een van onze experts, intervisie.
Spelregels
Voor succesvolle intervisie heb je een aantal spelregels nodig. Volgens Margo zijn de belangrijkste:
- Wat gebeurt en wat besproken wordt tijdens intervisie is vertrouwelijk.
- Er is tijd voor intervisie ingepland.
- Als er een methode wordt gebruikt dan is dat een middel en geen doel op zich.
- De groep is niet te groot, 6 à 7 deelnemers is optimaal.
Ok, dan weet je wat intervisie is en welke spelregels van belang zijn. Maar waarom is intervisie zo belangrijk?
Diepgang in persoonlijke leervragen
“Door intervisie creëer je diepgang in het bespreken van leervragen. Door de tijd en ruimte die er is komen meerdere invalshoeken en meningen boven tafel. Op de werkvloer is daar vaak geen ruimte voor. Het kan ook confronterend zijn. Mensen stellen zich kwetsbaar op door hun leerpunt met de groep te bespreken. Dan moet je bereid zijn je verantwoordelijkheid voor je eigen leren te pakken. Doe je dat, dan is het een mooie stap in je leerproces. Daarnaast draagt intervisie bij aan het teamgevoel. Je creëert samen een veilige omgeving en leert van en met elkaar. Dat maakt dat mensen intervisie vaak steeds meer gaan waarderen.”
Begeleiden, trainen en coachen
Bij Partners in Ontwikkeling is Margo op verschillende manieren met intervisie bezig. “Ik begeleid de groepen van onze Actieleertrajecten. Zij hebben tijdens de 9 lesdagen 2 of 3 keer intervisie. Omdat ik ook bij de intakegesprekken aanwezig ben weet ik ieders persoonlijke en professionele leerdoel. Die kennis gebruik ik bij de intervisiebijeenkomsten.
Ook kan ik bij organisaties intervisiegroepen opzetten en begeleiden. Dat doe ik afhankelijk van de organisatievraag die er ligt. Vaak train ik dan ook de groep om zelfstandig de intervisie te kunnen doen. Ik laat de groep na verloop van tijd dan los en zij gaan op eigen kracht verder.
En wat ik ook ontzettend leuk vind om te doen is anderen van Partners in Ontwikkeling te helpen bij het leren begeleiden van intervisie. Ik coach hen waar nodig en we trekken samen op bij het begeleiden van groepen. Echt een mooie manier om met mijn vak bezig te zijn!”
Intervisie komt op verschillende manieren voor in de dienstverlening van Partners in Ontwikkeling. Wil je meer weten of heb je een concrete vraag?
> Mail naar administratie@partnersinontwikkeling.nl